Het geheugen van de FBI

Op zondag 28 mei was het televisieprogramma "Overleven" (Canvas, 21u15 - 21u55) gewijd aan wavelets. Twee prominente Vlaamse onderzoekers in dat gebied, Ingrid Daubechies (ex-VUB, Wiskunde) en Wim Sweldens (ex-KULeuven, Computerwetenschappen), vertellen over de toepassingen van hun werk, o.a. bij het FBI.

Als allereerste mocht een overLeven-cameraploeg filmen in het zwaarbeveiligde computercentrum van het Amerikaanse FBI. In die, tegen atoomexplosies beveiligde, kelders van het Federal Bureau of Investigations worden de vingerafdrukken bewaard van 250 miljoen Amerikanen. Zo'n 37 miljoen hebben een misdadig verleden. Vroeger zaten die vingerafdrukken op de beruchte kartonnen 'fingerprintcards' . Van elke vinger van beide handen stond hierop een geinkte copie. Maar nu is alles digitaal. Elke politie-agent in de Verenigde Staten kan sinds kort binnen enkele seconden de identiteit van verdachten bepalen of nagaan of iemand voor een misdaad gezocht wordt. Vijf jaar duurde het vooraleer alle vingerafdrukken op computer waren ingescand. En daarvoor gebruikten de FBI-experts een wiskundig rekenschema dat werd ontwikkeld door de Vlaamse Ingrid Daubechies. Dankzij haar 'Daubechies Wavelets' kunnen Amerikaanse politie-agenten nu, per radio of modem, razendsnel vingerafdrukken van misdadigers controleren.

De uit Houthalen afkomstige Ingrid Daubechies bedacht dus een wiskundige formule waarmee het FBI weer een slagkrachtige reus werd in de dagelijkse misdaadbestrijding. Want vroeger duurde het meer dan honderd dagen vooraleer het FBI een vingerafdruk kon identificeren. Haar 'Daubechies Wavelets' vormen ook de basis van de nieuwe 'JPEG2000'-standaard. Dat is de nieuwe manier waarmee beelden vanaf het najaar op het Internet zullen worden doorgezonden. Surfen op het Internet wordt sneller en comfortabeler dankzij de Vlaamse Ingrid Daubechies. Ook het ESA, de Europese ruimtevaart-organisatie heeft de wavelets van Ingrid Daubechies ontdekt. Ze worden gebruikt om vanaf 2003 de dagelijkse satellietbeelden door te zenden die Europese televisie-stations gebruiken voor hun weersvoorspellingen. Ingrid Daubechies is nu directeur van het departement "Toegepaste Wiskunde" van de prestigieuze universiteit van Princeton, waar ook Einstein vertoefde.

Het team van 'OverLeven' kon ook filmen bij Bell Laboratories, het bedrijf van de legendarische Graham Bell, de uitvinder van de telefoon. Daar werkt de ook al uit Limburg afkomstige Wim Sweldens. Die perfectioneerde de ideeën van Ingrid Daubechies. De grote Hollywood-studio's gebruiken zijn wiskundige formules voor de meest spectaculaire 'special effects' die de bioscopen ons tegenwoordig voorschotelen.

Meer informatie kunt u terugvinden op de volgende adressen en websites:
Ministerie van de Vlaamse gemeenschap (Wetenschap en Innovatie)

Voor Ingrid Daubechies kunt u gaan kijken op volgende site :
Princeton
Plaatjes

Princeton University
Department of Mathematics and Program in Applied and Computational Mathematics
Fine Hall, Washington Road Princeton, NJ 08544- 1000
USA

Voor Wim Sweldens kunt u zoeken op
Bell Labs
The Discovering Wavelets Web Page
Shell
ESA
FBI

Contact informatie: Kees Vuik

Terug naar de numerieke wiskunde introductie of de home page van Kees Vuik.

Laatst aangepast op 29-05-2000 door Kees Vuik